“Suriye Muhalefeti, Kürtleri Yine Öteledi”

Foto: AA

Foto: AA
Gazeteci Mutlu Çiviroğlu, Suriye’de muhalefetin Kürt grupları dışlamasının nedenlerini ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ndeki son seçimleri RS FM için değerlendirdi. Çiviroğlu, Suriye muhalefetinin Kürtlerin bir çok talebine soğuk baktığını, dolayısıyla da Kürtlerin muhalefetten uzak durduğuna vurgu yaptı.

Ali Topuz ile Dünya Hali’ne katılan Mutlu Çiviroğlu, Suriye’deki Kürtlerle muhaliflerin ilişkisini anlattı.

Muhalefetin, Kürtlerin birçok talebine soğuk baktığını belirten Çiviroğlu, “Esad sonrası ülkenin adının “Suriye Cumhuriyeti” olmasını bile kabul etmiyorlar, “Suriye Arap Cumhuriyeti” olmasını istiyorlar. Böyle olunca Kürtler muhalefetten uzak duruyor” dedi.

Mutlu Çiviroğlu: Karar onaylandı. Ama aynı gün karar onaylanmasından sonra bir başka madde daha kabul edildi. Bu madde de “alınan kararların Esad sonrası Suriye’yi temsil edecek ilk meclis tarafından onaylanması gerekmektedir” gibi bir ifade. Kürtlerin var olan itirazları, memnuniyetsizliği iyice dibe vurdu. Ben bugün Radikal’de de yazdım. Bu, alınan kararın boşa çıkması demek.

Mutlu Çiviroğlu, ABD’nin müdahale ihtimali doğunca bazı Kürt grupların, alelacele muhalefete girmeye çalıştığını vurguladı. Çiviroğlu, İstanbul’da yapılan toplantıda bir anlaşma çıkar gibi oldu. Fakat anlaşmadaki ‘Bu anlaşma, Esad sonrası kurulacak meclisin onayına tabiidir.’ Dolayısıyla bu bir anlaşma değildir” maddesi her şeyi bozdu” dedi.

“Rusya açıkça Kürtlerin temsilcisini Yüksek Konsey olarak gördüğünü belirtmişti. Amerika’nın olası bir müdahalesi bazı Kürtleri yanlış hesaplara yöneltti. “Madem müdahale olacak bari biz muhalefet içinde yer alalım. En azından rejime zarar verecek bir şey olacak. Biz muhalefetten ayrı durmayalım” gibi bir algı oluştu. Biraz aceleye getirildi. Zaten bunu birçok kişi anlamaya çalışıyordu. Bunun aslında açıklanmayan perde arkasındaki nedeni bu. Tabi operasyon olmayınca, askeri operasyon askıya alınınca evdeki hesap çarşıya uymadı durumu ortaya çıktı. Bir de zaten mevcut olan rahatsızlık iyice Kürtlere kazanım bırakmadı.”

“KÜRTLERİN BİR KISMI RUSYA’NIN POLİTİKASINI İYİ DEĞERLENDİREMEDİ”

Mutlu Çiviroğlu, Suriye’de Rusya’nın politikasını iyi izleyen Kürtlerin ise muhalefetten bundan uzak durduğunu söyledi. Çiviroğlu, “Müdahale ihtimali kalkınca PYD yeniden merkezi bir pozisyona yöneldi. Kürtlerin bir kısmı ve diğer muhalefet, Rusya’nın politikalarını iyi değerlendiremedi” diye konuştu.

“Bir Ulusal Konsey içerisinde daha önce anlaşmaya kerhen imza veren ya da umutla imza verip değişiklik bekleyenler şimdi PYD’yle yakınlaşma içerisindeler. PYD’ye yakın durmaya çalışıyorlar, PYD’yle ilişki kurmaya çalışıyorlar. Tabi bunda da Cenevre Konferansı’nın gittikçe daha çok bir olasılık haline dönüşmesi, buradaki çözüm olasılıklarının belirmesi PYD’yi tekrar öne çıkardı.”

GORAN’I YÜKSELTEN TALABANİ’NİN YOKLUĞU

Mutlu Çiviroğlu, Kuzey Irak’taki seçimleri de anlattı. Çiviroğlu, “Goran hareketinin yükselişini sağlayan şey, Talabani’nin durumu. Öldüğüne dair söylentiler yine dolaşıyor. Gerçek olansa artık Talabani siyasete dönemeyecek. Bu da KYB’yi hayli zorladı ve böldü” ifadesini kullandı. Gazeteci Çiviroğlu, Goran hareketinin tepki olarak doğduğunu da kaydetti.

“Kürdistan Yurtseverler Birliği şu anda 3 başlı. Liderlik sorunu var. Her 3 grup birbiriyle anlaşamıyor, çekişme halindeler. Bunları birleştiren insan Celal Talabani’ydi. Zaten Kürdistan Yurtseverler Birliği değişik grupların birleşiminden oluşmuş bir parti. Celal Talabani karizması, siyasi kişiliği, onlarca sene mücadele etmesi bu insanları birada tutuyordu. Ama Celal Talabani’nin olmaması, KYB’de şuanda 3 başlı bir yapılanma var. O nedenle Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin tabanı seçime katılmadı. Çok moralsiz, hiçbir şevki yok.

Goran Hareketi’ne gelince. Goran Süleymaniye’de bu KYB’nin başarısızlığına, bölünmüşlüğüne bir tepki. Sonuçta büyük iktidar partisi iktidarın küçük ortağı. Mevcut durumda bir takım rahatsızlıklar var.”

http://www.rsfmradio.com/radio_broadcast/76365508/121886561.html