ABD’deki Kürt Konferansı Nasıl Geçti? Amerikalılar, Kürtlere Nasıl Bakıyor?

Maliki'nin ABD ajandasında ne var?
Ses dosyasını indirin http://m.ruvr.ru/data/2013/10/31/1321853316/DUNYA_HALI_31_EKIM.mp3

ABD’deki Kürt Konferansı nasıl geçti? BDP ve diğer Kürtler aradıklarını buldular mı? Amerikalılar, Kürtlere nasıl bakıyor? Bu soruların yanıtını geziyi ve konferansı izleyen gazeteci Mutlu Çiviroğlu, RS FM mikrofonlarına verdi.

Ali Topuz ile Dünya Hali’ne konuk olan Mutlu Çiviroğlu, “Maliki, hem Türkiye ile hem de ABD ile arayı düzeltmeye çalışıyor” dedi. Çiviroğlu, Maliki’nin gelecek yıl yapılacak seçimlerden önce ABD’lilerin desteğini almak istediğini söyledi.

Mutlu Çiviroğlu: Maliki hem bölgeden Türkiye ile ilişkilerini hem de ABD’yle arasını biraz düzeltmeye çalışıyor. Malumunuz 2014’te seçimler var ve bu kendisi için çok önemli. Kendisi açısından en önemli sebep, Amerika’nın desteğini sağlamak. Maliki bunu umuyor, bunu amaçlıyor.

“MALİKİ’YE BAŞARISIZ GÖZÜYLE BAKILIYOR”

Mutlu Çiviroğlu, Amerikalıların ise Maliki’ye başarısız gözüyle baktıklarını belirterek, “Maliki, ülke birliğini, güvenliği sağlayamadı. Ayrıca Irak-Suriye sınırında El Kaide güçleniyor, bu konuda iki taraf da çare arıyor” diye konuştu.

Amerikalılar açısından bakıldığında ise Amerika ve Maliki başarısız bir profil çizmiş durumda. Irak’ın bütünlüğünü, güvenliğini sağlayamadı gibi konularda herkesin hemen hemen hem fikir olduğu bir konu. Amerika’nın ulusal güvenliği için en büyük risk radikal islam. Dün de İngiliz Telegraph’da Suriye’deki radikal islama vurgu yapan ve bu militanların Türkiye’den geçişini vurgulayan bir yazı çıktı.

“KÜRT KONFERANSI KALICI OLABİLİR”

“Amerikalıların Kürt ilgisi giderek yoğunlaşıyor. Kürtler uluslararası aktör olarak öne çıkıyor” diyen Çiviroğlu, “Konferansta en yoğun ilgiyi Salih Müslim gördü. Müslim bu kez gelemedi ama ABD’ye davet edilmesi yeniden gündemde” ifadesini kullandı.

Hem Amerika’da hem batı dünyasının tamamında güçlenen radikal islam önemli bir yer tutmakta ve BDP yöneticilerinin beklediğinden çok daha fazla ilgi vardı. Bu da Kürt sorununun Washington çevrelerinde de yakından izlendiğini göstermekte. Gözlem açısından bakıldığında Salih Müslim’in konferansın en ilgi çeken ismi olduğunu söyleyebilirim.

Mutlu Çiviroğlu, Maliki’ye ilgi Suriye ile de sınırlı olmadığını belirterek, “Cenevre öncesi hazırlıklar sürüyor. Ayrıca Türkiye’den gelenler de umduklarından fazlasını buldu. Irak’ta yapılamayan uluslararası Kürt Konferansı’nın mini bir versiyonu oldu. Düzenli biçimde yapılması, bir değil iki günlük yapılması da gündemde” diye konuştu.

Birçok insan, Amerikan çevreleri başta olmak üzere kendisini görmek, dinlemek istiyorlardı. Amerika, düşünce kuruluşları ting tangler hükümetin politikasına yön veren, global siyasete yön veren kuruluşlar. Tabi ki Sayın Müslim’in düşünceleriyle temsil ettiği partiye ilgi var. Bu ilgi sadece Suriye ile sınırlı da değil, bölgesel.

“KÜRTLER ‘ÜÇÜNCÜ YOL’U ANLATMAYA ÇALIŞTI”

“Özellikle Rojava Kürtleri Suriye’deki tutumlarını iyi anlatamadıklarını düşünüyor” diyen Çiviroğlu, “Üçüncü Yol” dedikleri, Esad’la savaşmama ama muhalefete de destek olmama, kendi bölgelerini korumaya yönelik tarzı anlatmaya çalıştılar” şeklinde konuştu.

Cenevre Konferansından bahsediyoruz. Orada PYD kendi başına olsun ya da Salih Müslim’in de belirttiği gibi Yüksek Konsey adına katılmak. Benim yönettiğim oturumda Alan Semo vardı. Dr. Alan Semo PYD’nin Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden. Onlar da “Biz rejimle aktif savaşmıyoruz, rejim yanlısı olmamız doğru değil. Bizim yolumuz baştan beri belirttiğimiz üçüncü yol.