Kürtlerin Hedefi Cenevre 2’ye Katılmak

Kürtlerin hedefi Cenevre 2'ye katılmakSuriye’nin Rojava bölgesinin etkin gücü PYD ile Irak Kürdistan Bölge Yönetimi lideri Barzani arasındaki görüşmelerde neler konuşuluyor? İki gücün anlaşması mümkün mü? PYD’nin Avrupa ve Rusya gezilerinde maksat ne?Bu soruların yanıtını, bölgeden en iyi haber alan isimlerden Mutlu Çiviroğlu, RS FM mikrofonlarına verdi.

“Ali Topuz ile Dünya Hali”ne konuk olan Mutlu Çiviroğlu, “Suriye’de Kürtler anlaşabilirlerse, hedef Cenevre 2’ye katılmak. Bu konuda Barzani Irak’ta muhalefetin baskısı altında kaldı. Şu anda Rojava’daki Meclis ile Barzani’nin partisi KDP yetkilileri arasında görüşmeler sürüyor” dedi.

Batılılar, Suriye Kürtlerini yeni fark ediyor

Rojava’da Kürtlerin birlik sağlamaları halinde, Suriye’nin geleceğinde önemli rol oynayacağını dile getiren Mutlu Çiviroğlu, “Rojava Kürtleri, Kaide tipi örgütlerle çatışan ve onları yenilgiye uğratan bir güç. Suriye’de hem en büyük azınlıklar, hem de toplumsal ve siyasal olarak en örgütlü güç niteliğindeler. Batı basını da bunların farkına varmaya başladı. En son Rubin’den övgü dolu bir yazı geldi” dedi. Çiviroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu görüşmeyi öncelikle PYD ile KDP’den başlamadan önce, uzun süreden beri var olan Rojova’daki gerilimle bağlantılı olarak düşünmek lazım. PYD büyük bir zahmetle orada bir devrim yürüttüğünü, birçok bedel ödediğini ama KDP’nin buna olumsuz tavır takındığını, sınırı kapatarak bunu daha da perçinlediğini, dış kamuoyunda bu devrimi olumsuz şekilde etkilediğini düşünüyordu. Bir gerginlik söz konusuydu zaten, mayıs ayından beri vardı bu gerginlik. Irak Kürdistan bölgesinde de bir ayrışım oluşturdu bu durum. KDP bir yanda, diğer muhalefet bir yanda. Orada da bir ikilem oluştu. Muhalefetin tamamı KDP’ye karşı her ne kadar başlangıçta bu tür politikalara hükümet politikaları deniliyorsa, KYB bunu açıkça ret etti. Sayın Barzani’yle PYD’nin de bir parçası olduğu Batı Kürdistan Halk meclisi heyeti arasındaki görüşmeler, bu var olan sertleşmeyi, var olan sorunları gidermeye yönelik bir adım. Söyleyebiliriz ki bu toplantılarda ilk olarak hem KDP ile PKK arasındaki toplantılarda önemli kararlar alındı. Özellikle Cenevre konusunda ortak bir tutum geliştirmenin önemine vurgu yapıldığı haberleri yansıdı. Bunu hem kendi yaptığım görüşmelerde hem basına yansıyan rahatlıkla söyleyebilirim, özellikle Cenevre konusunda bir mutabakat oluştuğu anlaşılıyor. İki gücün getirdiği olumlu havadan esinlenerek Rojova partileri dediğim gibi Batı Kürdistan Halk Meclisi, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’yle bir araya geldi. Bugün de her iki meclisin, Batı Kürdistan Halk Meclisi ve Kürt Ulusal Meclisi’nin bir araya gelip bu görüşmelere devam edecekleri var olan sorunlara ortak çözümler bulmaya çalışacakları biliniyor.”

Rusya, Kürtler konusunda gerçekçi

Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları çözmeleri halinde Cenevre 2’ye katılmalarının çözüm arayışında çok yararlı olacağını söyleyen Mutlu Çiviroğlu, şunları söyledi: “Suriye’de başından itibaren Kürtlerin öneminin farkında olan, gerçekçi politika yürüten bir Rusya var. PYD liderlerinin Moskova ziyaretleri de bu çerçevede önemli. Fakat şunu da belirtmek gerekir, Batılılardan, Suudi Arabistan’dan, Katar’dan Rusya, Kürtler konusundaki bakışını değiştirmesi için baskı yapılıyor.” Dünya basınında Kürtleri öven ve Kürtlere destek olmaya çağıran birçok yazı ve yorumun çıktığını söyleyen Çivirli,

“Bu elbetteki Kürtlerin var olan gücünü gösteriyor. En son Ali Bey dün bir yazı çıktı. Michael Rubin bilirsiniz ünlü Pentegon danışmanlarından, onun bir yazısı çıktı. ‘Binlerce kilometrelik alanı kontrol eden bir güç’ diyor. Tabi kendisi PYD kavramını kullanıyor. PYD, Nusra gibi, Irak İslam Şam devleti gibi El Kaide ile bağlantılı grupların önünde engel. Onlarla savaşan laik bir yapı, mutlaka dikkate alınması gerekir, Cenevre’ye davet edilmesi gerekir diye, eğer bu devam eden Erbil’deki devam eden görüşmelerde böyle bir karar çıkarsa kanımca kesinlikle Kürtler yer alacaklardır.

Zaten Rusya’nın Kürtler hakkındaki siyaseti çok daha gerçekçi, Rusya başından beri Kürtlerin bir güç olduğunu biliyor, Kürtlerin azınlık olarak da etnik azınlık olarak da siyasal ve askeri bir güç olduğunun farkında. O nedenle de baştan beri yüksek konsey altında kendi öz olarak, bağımsız olarak katılmalarını istiyor. Ama Rusya’ya özellikle Washington’dan Avrupa başkentlerinden Suudi Arabistan’dan, Türkiye’den ve Katar’dan da baskı olduğu, Kürtlerin taleplerini istememesi konusunda ve Kürt sorununun Cenevre’de açılmaması konusunda Rusya’ya baskılar olduğunu da söyleyebilirim” diyor.

Mutlu Çiviroglu ile Söyleşi Ses Dosyası