ABD YPG’ye Havadan Silah ve Cephane Yardımı Yaptı

images

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, IŞİD’e karşı Kobane’yi savunan Kürt güçlere (YPG) takviye yapmak için Kobane bölgesine havadan silah, cephane ve sağlık malzemesi yardımı yapıldığını duyurdu.

Açıklamada ABD Hava Kuvvetleri’nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak’taki Kürt yetkililer tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımının, Kobane’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlere ulaştırdığı belirtildi.

Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenlik şekilde ayrıldığı ifade edildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ayrıca Amerikan askeri güçlerinin bugüne kadar Kobane’de IŞİD’e karşı 135 hava saldırısı düzenlediği de belirtildi.

ABD’nin Pazartesi sabahı Kobane’deki YPG güçlerine havadan yaptığı silah ve mühimmat yardımı önemli bir kilometre taşı olarak dikkatleri çekiyor.

Son zamanlarda Washington’un YPG ve PYD ile geliştirdiği doğrudan ilişkilerin daha somut bir kimliğe bürünmesi ve Rojavalı Kürtlerin uluslararası arenada daha da önemli bir konuma gelmesi anlamına geliyor.

Karar ayrıca YPG’nin IŞiD’e karşı oluşturulan koalisyonun da önemli bir aktörü olarak daha da öne çıkacağı anlamına da geliyor.

Özellikle YPG’nin Şengal’de oynadığı  ve uluslararası basın tarafından övgüyle bahsedilen rolü ve bir ayı aşkın süredir Kobane’de göstermekte olduğu güçlü direnişi de Obama yönetiminin bu kararına etki eden önemli unsurlar.

Yine, Amerikan medyası ve düşünce kuruluşları ve özellikle de Amerikan kamuoyunun Kobane konusundaki hassasiyeti  ve hükümete yönelik baskıları da Kobane konusunda hem hava saldırılarının artması  hem de silah yardımı yapması konusnda etkileyen önemli etkenler olarak dikkat çekti.