YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl: Tilhamis’in Özgürleştirilmesi Çok Stratejik Bir Kazanım

Hêzên YPG li nêzîkî bajarokê Til Hemîs

Hêzên YPG li nêzîkî bajarokê Til Hemîs (Foto : Delil Suleiman)

Sayın Rêdûr Xelîl, şu an tum dikkatler Tilhamis  üzerinde. Nedîr son durum, Tilhamis tam olarak YPG güçlerinin kontrolü altına geçti mi?

Rêdûr Xelîl: 21 Şubat’ta başlattığımız operasyonlar sonucu, YPG ve YPJ güçleri olarak beş altı gün gibi kısa bir süre zarfında önemli ilerlemeler kaydettik. Bu sabah saat 11 sularında güçlerimiz Tilhamis’e girebildi. Birkaç saat önce de Tilhamis tamamen kontrolümüz altına geçti.

Yine Tilhamis’in her üç tarafına düşen yüzden fazla köy ve mezra da kontrolümüz altında. Şehri IŞİD’in döşediği mayın ve diğer tuzaklardan temizleme operasyonu da henüz yeni başladı.

Bölgenin coğrafyasına hakim olmayan okuyucularımız için Tilhamis’in stratejik önemini açıklar mısınız?

Redo

Rêdûr Xelîl: Qamişlo’nun güneyine düşen Tilhamis IŞİD’in ana karargahlarından biriydi ve Şengal için büyük bir tehditti. Tilhamis’ten sürekli arka cephe desteği sağlanıyordu. Kürdistan’ın güneyi için sürekli bir sıkıntı olan Tilhamis aynı zamanda Qamişlo ve Kürtlerin içinde yaşadığı diğer ilçeler için de büyük bir tehditti. Bunun için IŞİD’in buradan çıkarılması lazımdı ve YPG bunu bugün önemli bir zaferle başardı.

Geçen yıl düzenlediğiniz operasyon başarıya ulaşmamıştı. Bölgedeki Araplar size karşı çıkmıştı. Bu sefer yerli Arapların tutumu ne oldu?

Rêdûr Xelîl: Cezire Kantonu’nunda yaşayan bütün azınlıklar bu operasyona katıldı. Bütün aşiretleri tek tek sayamam fakat Şemara, Cewala, Şerabi, Benitaba, Raşid gibi daha birçok aşiretin hepsi vardı bu operasyonda. Bunun yanında Süryani Askeri Meclisi ve Şemara aşiretine bağlı birlik de operasyona katıldı. Böylece başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Yani bu yıl Arap yerlilerin tutumu geçen yılki gibi olmadı. Çünkü artık herkes IŞİD’in karanlık bir güç olduğunu biliyor. İnsanlara uyguladığı işkence yöntemlere karşı da büyük bir tepki toplamıştı yerlilerden.

Tilbarak ve El-Houl gibi IŞİD’in stratejik öneme sahip yerlerine de herhangi bir saldırı planı var mı önümüzdeki günler için?

Rêdûr Xelîl: Cezire Kantonu üzerindeki tehdit devam ettiği sürece IŞİD ile mücadelemiz de devam edecektir, bu konuda herhangi bir sınır tanımıyoruz.

Kobanê’de Amerika’nın öncülüğünü ettiği koalisyon güçleri ile YPG güçleri arasında gerçekleşen dayanışmanın aynısının şu an Cezire’de gerçekleştiği aktarılıyor. YPG sözcüsü olarak koalisyonunun saldırılarının rolü hakkında neler diyeceksiniz?

Rêdûr Xelîl: Koalisyonun güçleri de bu operasyonda etkili bir şekilde yer aldılar ve bizlere oldukça yardımcı oldular. Bunun için operasyon başarıyla tamamlandı.

Süryani güçlerle birlikte hareket ettiğinizi aktardınız. Birçok sivil Hristiyan kaçırıldı, Tiltemir’de durum ne?

Rêdûr Xelîl : Özellikle Kobanê yenilgisi ve Tılhamıs’teki ilerleyişimizden sonra IŞİD Tiltemir’de saldırılar gerçekleştirmek istedi. Bu saldırılarda ne yazık ki Süryanilerin üç köyü IŞİD’in kontrolü altına geçti. Elimizdeki bilgilere göre aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların olduğu yüzden fazla sivil insan IŞİD tarafından kaçırılmış durumda. Akıbetleri henüz net bir bilgi yok fakat Abdulaziz Dağı’na götürüldükleri tahmin ediliyor. Bu dağ da terör örgütü IŞİD’in elinde. IŞİD’in elindeki o Asuri köylerinin geri alınması için şu an YPG ve IŞİD arasındaki çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Beşar Esad’ın Suriye’deki Hristiyan topluluğunun koruyucusu olduğu iddiası vardı ki bahsettiğiniz bu köylerin çoğunluğunun rejime yakın oldukları söyleniyor. Fakat Suriye rejimi Hristiyanların kuşatılmasına, kaçırılmasına sessiz kaldı. Rejimin bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rêdûr Xelîl: Rejimin azınlıklarının koruyucusu olduğu yönündeki iddialara şüpheyle yaklaşmak gerek. Esed rejiminin imkanları olmasına rağmen IŞİD’in bu köylere saldırmaları sırasında herhangi bir müdahalede bulunmadılar. Artık herkes YPG’nin azınlıklara koruma tutumunun sadece siyaset ve propaganda olmadığını çok iyi biliyor. YPG pratikte de bütün azınlıkları korumaya çalışıyor. Sanırım artık azınlıklar da bunu çok iyi biliyor. Bunu bilen herkes YPG’ye sahip çıkıyor ve YPG gittikçe büyüyor. YPG’nin kontrolü altındaki her yerde herkes barış ve huzur içinde hayatını sürdürebiliyor.

Birçok okurumuz Tilebyad’ı soruyor. Cezire ve Kobanê kantonu birbirinden ayrı düşmüş durumdalar. Her iki kantonun birbirine ulaşması için önümüzdeki günlerde Tilebyad’a saldırı planı var mı?

Rêdûr Xelîl: Biraz önce de söylediğim gibi IŞİD tehlikesi devam ettiği sürece bizim de mücadelemiz devam edecek. Bu mücadele sınır tanımıyoruz. Yani sadece Kobanê ve Tilhamis’in özgürleştirilmesiyle mücadelemizi noktalayacak değiliz.

İki gün önce yaşamını yitiren Avustralyalı savaşçınız Ashley Johnson için YPG sözcüsü olarak neler diyeceksiniz?

Rêdûr Xelîl: Avustralya ve Kürdistan coğrafi olarak birbirlerine binlerce kilometre uzak olmalarına rağmen Ashley Johnston’un YPG saflarına katılması bizi onurlandırmıştı. Direnişimizden etkilenen Ashley insanlık için teröre karşı yürüttüğümüz mücadele aktif bir şekilde yer aldı. En ön saflarda savaşıyordu ve Tilhamis’e bağlı Xesan köyünde şehit düştü. Ashley Kürt halkınn şehidi, insanlığın şehidi. Hem ailesine hem Avustralya halkına baş sağlığı diliyoruz. Onun anısıyla halkların arasındaki dayanışmanın ve mücadele ruhunun daha güçlü olacağına inanıyoruz.