Gazeteci Bali: Kobanê’nin Tamamen Kurtarıldığı Haberleri Doğru Değil

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare  Foto: Mislim Nabo

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare Foto: Mislim Nabo

Sayın Mustafa Bali, şu an Kobanê’de olan bir gazeteci olarak orada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorsunuz. Kobanê’nin IŞİD’ten tamamen kurtarıldığı yönünde haberler yer alıyor medyada. Doğru mu bu haberler?

Direnişin sembolü olan Kobanê, 75. gününde de direnmeye devam ediyor. Kobanê’nin tamamen kurtarıldığı yönünde çıkan haberler asla doğru değil. Bu yalan, yanlış haberler, Kobanê’ye karşı yürütülen sinsi planın bir parçası bence. Özellikle Türk medyası bu tür haberler yaydı. Sayın Erdoğan ve Davutoğlu’nun ‘’Kobanê’de durum iyi’’ şeklinde açıklamaları oldu. Birkaç defa IŞİD’in Kobanê’den çekilip Halep’e yöneldiğini belirttiler. Bu şekilde Kobanê’yi gündemden çıkarıp Halep’i gündeme taşıyacaklardı.

Mustafa Bali

Mustafa Bali

Şu an Kobanê’de olan biri olarak bu tür haberler yayan medya çalışanlarına şunları sormak istiyorum: Kobanê’de durum iyiyse, tehlike kalmamış ve IŞİD tamamen çekilmişse neden medya olarak Kobanê’ye gelmiyorsunuz? Neden yüz binlerce insanımız ülkenin kuzeyinde mülteci kamplarında kalıyor hala?

Her gün onlarca havan topu evleri hedef alıyor ve sivil insanlar yaralanıyor. Kobanê’de büyük bir direnişin sergilendiği doğrudur, yine aynı şekilde YPG ve YPJ güçlerinin inisiyatifi ele geçirdiği doğrudur. Fakat IŞİD hala Kobanê’de ve sokak aralarında Kürt halkına karşı savaşmaya devam ediyor. IŞİD daha birkaç saat önce Mürşitpınar Sınır Kapısını ele geçirmek için saldırılar düzenledi. Çatışmalar Kobanê’de başladığı günden beri IŞİD kapı için hemen hemen her gün bunu yaptı. Bu kapı Kobanê’nin tam orta yerinde. Eğer IŞİD Kobanê’den çekilmişse bu kapıya nasıl saldırıyor peki?

Türk medyası bu tür haberler yayıyor diyorsunuz fakat Kürt medyasında da bu tür haberler çıkıyor?

Medyanın Kürt medyası ya da Türk medyası olduğu anlamak için dil yeterli bir ölçüt değil. Kobanê’de çatışmalar başladığında Kürt medyası oldukları halde bazı yayın organları ‘yenilgi haberleri’ yayıyorlardı. Kürtçe yazdıkları halde, Kobanê’yi santim santim ölçüp ‘’Kobanê’nin düşmesine 1-2 km kaldı’’ gibi şeyler yazıp, çizdi sözünü ettiğim bu Kürt yayın organları. Demek istediğim basının dilinin Kürtçe olması, bahsettiğimiz basının Kürt olması için ölçüt değil. Kobanê’deki acıya ve direnişe sahip çıkan basın ancak Kürt basını olabilir, moral gerekirken moral bozucu haberler yayan, yardım gerektiğinde de Kobanê’de durumun sakin ve çok iyi olduğunu yazanlar değil.

Uluslararası güçler Kobanê’ye yardım ediyorlar, daha birçok ülke Kobanê’ye yardım etmek istiyorlar. Kobanê’de durumun iyi olduğu yönünde çıkan haberleri okurlarsa neden Kobanê’ye yardım etsinler ki? Dediğim gibi Sayın Erdoğan ve Davutoğlu, IŞİD’in Kobanê’den çekilip Halep’e yöneldiği şeklinde şeyler söyleyip Kobanê’yi gündemden düşürmek istediler. Bazı medya kuruluşları da bilinçsizce erken zafer haberleri duyurmaya çalışıyorlar. Genel olarak değerlendirdiğimizde bu Kobanê’nin tamamen kurtarıldığı gibi anlaşılıyor ki bu gerçeği yansıtmıyor, tehlike ve çatışmalar devam ediyor.

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare  Foto: Mislim Nabo

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare Foto: Mislim Nabo

Bir ses duydum şimdi, saldırı mı oldu yine [Görüşme sırasında patlama sesi duyuldu]?

Bakın siz de duydunuz, neredeyse her beş dakikada bir yanı başımıza bir havan topu düşüyor. Kobanê’de yaşayan sivilleriz ve bu saldırılar bizi hedef alıyor. Şu an yanımda olan onlarca sivil, köşelere sığınıp kendilerini Kobanê’nin doğusundan batısına atılan bu havan toplarından korumaya çalışıyor.

Havan topları dışında IŞİD başka nelerle Kobanê’ye saldırıyor?

IŞİD Kobanê’ye saldırırken her türlü askeri araçları kullanıyor. Bunun dışında Doçka, Kalaşnikof, Biksi, el bombası ve intihar saldırılarıyla Kobanê’ye saldırıyor. Herkesin merak ettiği bir şey var: Bütün bu hava saldırılarına rağmen neden IŞİD bir türlü Kobanê’de bitmiyor? IŞİD’i Kobanê’den oda oda çıkarmak lazım, sokak sokak değil. IŞİD ulaştığı her yere bomba ve mayın döşemiş, bu yerleri talan etmiş, yakmış yıkmış. Öyle kolay bir şey değil bu. NATO gibi bir güç Musul’un IŞİD’ten temizlenmesinin iki yıl sürebileceğini belirtiyor. Kobanê’deki direniş ise sadece birkaç Kalaşnikofla sergilendi. Direnen savaşçılar iradelerine inandıkları için direnmeye devam ediyorlar. IŞİD’in elinde askeri ve teknik olarak büyük imkanlar var ve bu tekniklerle Kobanê’ye saldırıyorlar.

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare  Foto: Mislim Nabo

Kobanê’nin uğradığı yıkımı gözler önüne seren bir kare Foto: Mislim Nabo

Geçen hafta öne çıkan haberlerin arasında YPG’nin IŞİD’e takviye güçlerin geldiği yolları kontrol altına aldığı vardı. Bu haberin aslı nedir? Kobanê’ye komşu şehirlerden, Tilabyad, Rakka ve Cerablus’tan IŞİD’e hala takviye güçler geliyor mu?

YPG bir haftadan uzun bir süredir Kobanê’nin köylerinde gerilla taktiğiyle savaşıyor. Bu taktik tabi ki IŞİD’in üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. Yollardan Kobanê’ye eskisi gibi ulaşamadıkları doğru yani. Fakat bu yolların tamamen kontrol altına alındığı, bu yollardan artık IŞİD’e takviye güçlerin gelmeyeceği şeklinde anlaşılmamalı. Her gün farklı yollardan, araçlarla IŞİD’e takviye güçler geliyor. Röportaj sırasında iki defa duyduğunuz havan toplarını buraya taşırken büyük araçlar kullanıyorlar. Her gün 30 ile 40 arası havan topu atıyorlar. Bu, her gün cephane desteğinin gelmesi demek.

Yine bunun dışında her gün onlarca IŞİD çetesi öldürülüyor, eğer takviye güçler gelmeseydi şimdiye kadar Kobanê IŞİD’ten temizlenmişti. Minbic, Tilabyad ve Rakka’daki kaynaklarımızdan elimize ulaşan bilgilere göre her gün IŞİD’e her gün takviye güçler gönderiliyor. Özellikle Rakka’dan Tilabyad’a, oradan da Kobanê’ye geliyorlar.

Peki, Kobanê’de olan ve sınırda bekleyen binlerce sivilin durumu ne? Çetin kış şartlarında nasıl yaşayacaklar?

Kobanê’de kalan ve sınırda bekleyen sivillerin durumunu nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum. Her gün ölümle yüz yüze kalarak hayatta kalmaya çalışıyorlar. Kış şartlarından önce, havan toplarıyla, askeri araçlarla, bir intihar saldırısında ölme tehlikesi varken bugün soğuktan donarak ölme tehlikesi var. Bu sivillerin sudan gıda malzemelerine, kışlık malzemeler ve yakıta kadar her şeye ihtiyacı var. Özellikle de yakıt ihtiyacı önemli. Kobanê’de yakıt yok ve Türkiye yakıt geçişine izin vermiyor. Bunun için herkes elinden ne geliyorsa yapmalı ve bu sivillere sahip çıkmalı. Kobanê’de yürürken çıplak ayaklarla sulu, çamurlu yerlerde yürüyen onlarca sivil görüyorum.

Daha önce kanton yetkililerinin dile getirdiği gibi Birleşmiş Milletler gözetiminde bir güvenlik koridoru oluşturulmalı. Yine, Mürşitpınar kapısından yardımlar gelirken Türkiye’nin çok zorluk çıkardığını da söylemek lazım. Bir yardım arabasını bu tarafa geçirmek için sınırın diğer tarafında insanlarımız günlerce bekliyor. Yaralılarımızın geçişinde de aynı problemi çıkarıyor Türkiye, sınır kapısında ambulansları saatlerce beklerken şehit düşüyorlar. Bütün uluslararası yardım kuruluşlarına buradaki sivillere yardım etmeleri için sizin yolunuzla bir kez daha sesleniyoruz.