Obama Suriye’ye Müdahalede Net Değil

Obama Suriye’ye müdahalede net değil

ABD, gerçekten söylendiği gibi bir iki gün içinde Suriye’yi vuracak mı? Beyaz Saray çok mu kararlı? Kürtler, harekata neden karşı? Kürt bölgesinden göçün sebepleri neler? ABD’de yaşayan gazeteci Mutlu Çiviroğlu, bu soruların yanıtını RS FM mikrofonlarına verdi.

Ali Topuz ile Dünya Hali’ne konuk olan Mutlu Çiviroğlu, şartların ABD Başkanı Obama’yı savaş ya da askeri operasyon başlatan bir başkan konumuna düşürdüğünü söyledi.

“Şartlar Obama’yı savaş başlatan ya da askeri operasyon başlatan bir başkan konumuna düşürüyor. Obama uzun süre bu duruma düşmemek için direndi. Ama kimyasal silah kullanımı Amerikan halkının da büyük muhalefetini durduracak gibi görülüyor. Son kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 60’ından fazlası silahlı bir operasyon ya da askeri müdahaleye karşı. Ama kimyasal silah boyutunun, karşıtlığı biraz dizginleyeceği düşünülüyor.

“OBAMA SIKIŞMIŞ DURUMDA”

Obama’nın sıkışmış durumda olduğunu belirten Mutlu Çiviroğlu, “Bir yandan Bush gibi savaş yanlısı olmadığını söyleyerek geldi, öte yandan Suriye’yi vurma baskısı altında. Son kararını vermiş de değil. Dikkat edilirse kendisinden bir açıklama gelmiyor” dedi.

Aynı netliği görmüyorum. NBC televizyonu Perşembe günü müdahale olabilir şeklinde bir haber geçmişti. Haberin veriliş şekli de sadece olasılık herhangi bir kesin vurgu yok. Şuanda Obama halen karar vermiş değil. Başkumandan olması açısından Obama’nın karar vermesi lazım. Çevresindeki insanlar güçlü bir dille bunu dile getiriyorlar ama halen Obama’nın karar verdiği konusunda herhangi bir işaret yok.

Mutlu Çiviroğlu, Kürtlerin çoğunluğunun silahlı operasyonu desteklemediğini ifade etti. Çiviroğlu, “Suriye muhalefetinin El Kaide, El Nusra gibi radikal örgütlerin kontrolüne girdiği düşüncesiyle, Kürtlerin büyük bir çoğunluğu askeri müdahaleye pek de sıcak bakmıyor” dedi.

“Kürtlerin çoğunluğu silahlı operasyonu desteklemiyor. Bunun nedeni de somut bir çözüm planı olmayışı. Suriye muhalefetinin El Kaide, El Nusra gibi radikal örgütlerin kontrolüne girdiği düşüncesi. Bu nedenden dolayı Kürtlerin büyük bir çoğunluğu askeri müdahaleye pek de sıcak bakmıyor. PYD Başkanı Salih Müslim’in dediği de bu. Yalnız Salih Müslim bir açıklama yayınladı. Müslim, Reuters muhabirinin bilhassa sansasyonel olması açısından dikkat çekmek için bu başlığı attığı, kendisinin kesinlikle “Suriye rejimi böyle bir şey yapmamıştır” demediğini, rejimin yapmasının mantıklı olamayacağını bu dönemde, kendi kendine zarar vermeyeceğini, bu tür iddiaların çok iyi incelenmesi gerektiğini belirtti.

KÜRTLERİN KORKUSU RADİKAL GRUPLAR

Mutlu Çiviroğlu, Suriye’de Kürtlerin dış müdahale istememesini de değerlendirdi. Çiviroğlu, “Kürt bölgesi ambargo altında. Türkiye sınırı kapalı. Gıda, ilaç, yakıt bölgede yok gibi. Bir yandan da radikal grupların saldırısı altındalar. Bir hava harekatının radikal grupları daha da güçlendirmesi, Kürtlerin istemediği bir şey. Çünkü tehdit altındalar.” diye konuştu.

Radikal örgütlerin sivillere yönelik saldırıları, halka baskıları, kaçırma olayları, tecavüz olayları, tehditleri asıl sebeplerden bir tanesi. Diğer bir sebebi ise yaklaşık 6-7 aydan beri Rojava’dan Afrin’e kadar olan bölgenin ambargo altında olması. Afrin, Kırıkhan, Kilis, Antep’in tam karşı tarafı. Kobani, Urfa Suruç’un karşı tarafı. Nusaybin, Kızıltepe Cizre bölgesine kadar bölge. Bölgeye temel ihtiyaç maddesi gelmiyor. 9-10 kilometrelik Türkiye sınırı yakın zamana kadar Kürtlerin kullanımına kapalı. En son iki gün önce BDP’li belediyelerin yardımı, 10 gün önce yine sınırlı bir yardım geçişi dışında akış yok. Malzeme gelen yerler ya rejimin kontrolünde ya da bu radikal örgütlerin kontrolünde. Halep’ten gelen malzemeler radikal grupların kontrolünde. Peşhabur dediğimiz kapı da Mayıs ayından beri kapalı.

http://turkish.ruvr.ru/2013_08_28/obama-suriyeye-mudahalede-net-degil/